al contingut a la navegació Informació de contacte

Fira de la Girella

La Fira de la Girella, que se celebra cada any el tercer o quart diumenge del mes d'octubre, té per objecte la dinamització turística i comercial i la difusió de les tradicions i el llegat cultural del Pont de Suert i de la seva àrea d'influència.

És una mostra de la vida a muntanya, protagonitzada pels antics oficis vinculats al món rural i ramader, on es diferencien cinc sectors o àrees temàtiques: la girella, producte estrella de la fira, i la Confraria de Sant Sebastià; els antics oficis, representatius de la vida a muntanya; el comerç local; la ramaderia i una àrea d'exposicions, relacionades amb la història del Pont de Suert.

La girella és una espècie d'embotit elaborat amb arròs i carn de corder, tradicional de la zona pirinenca, tant de la de Lleida com de la de la franja d'Aragó, els orígens del qual es remunten a temps immemorials.
Durant la fira es duu a terme una demostració en directe del procés d'elaboració d'aquest producte i, posteriorment, s'ofereix una degustació gratuïta al públic visitant.

A més a més d'aquest acte, a la Fira hi són presents diferents actuacions, entre les que destaca el nomenament del Majoral dels Pirineus, que antigament era el pastor encarregat de custodiar el bestiar. Aquest títol honorífic recau anualment en un personatge popular que, simbòlicament, vetlla pel manteniment, recuperació i dignificació de la forma de vida a muntanya.