al contingut a la navegació Informació de contacte

Confraria de Sant Sebastià

La festa de Sant Sebastià és una tradició molt arrelada al Pont de Suert. La Confraria de Sant Sebastià data de l'any 1503, fundada pel rector de Cirès, Aparicio Navarro, amb la finalitat de donar sepultura als difunts. La confraria , però, no es normalitzà fins el 1586, com a conseqüència d'haver-se declarat a la comarca una epidèmia de pesta, que algú manté que es tractaria de grip aguda. Aquesta institució ha perdurat al llarg dels anys fins als nostres dies i s'ha consolidat com una peça fonamental del patrimoni cultural i etnològic del Pont de Suert.

Els reglaments mantenen l'esperit de devoció i culte a sant Sebastià, de germanor entre els membres de la confraria, amb socors als més necessitats, la vetlla dels malalts, l'assistència als enterraments i el pagament de quotes, en diners o en prestacions, que determinin els òrgans de govern.

En els primers estatuts i disposicions capitulars, trobem diferents tipus de confrares, segons la seva aportació a la confraria: d'escot, de diner o de duro, d'ovella i de llenya i blat.

La festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert combina elements de la tradició religiosa amb elements de la tradició gastronòmica, en una celebració que té una durada de tres dies i que aplega més de 600 homes, caps de família.

Cada any, aquest esdeveniment comença el dia 19 de gener, amb un sopar de vigília que se celebra a l'edifici de la confraria.

La festa continua el dia 20, la diada de Sant Sebastià, que s'inicia amb un esmorzar a les 8.30 hores, en el què participen tots els confrares i que consta d'un menú format per plats de la cuina tradicional pontarrina: sopes de pa, potes de corder i girella. Seguidament, a les 11.30 hores, se celebra una missa i després es fa una processó amb la imatge de Sant Sebastià, que recorre tots els carrers del poble. A continuació, es fa el dinar per a tots els confrares i, a la nit, el sopar.

Les activitats dedicades al sant del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar i dinar, amb la peculiaritat que aquest dia en l'àpat del migdia es nomenen els nous priors. Els encarregats de nomenar-los són els quatre priors que han gestionat la confraria durant l'any i el mètode per fer-ho és mitjançant l'entrega d'una poma. El mateix dia se celebra una missa per recordar tots els confrares que han mort al llarg de l'any.