al contingut a la navegació Informació de contacte

EL BISBE COLÈRIC

4_BISBE_COLÈRIC_2.jpg

CARÀCTER LLEGENDARI

“El bisbe de Lleida anava de visita pastoral pels pobles de la seua diòcesi, muntat a cavall d'una egua. Un dia que visitava les valls de la Ribagorça, l'animal va relliscar i el prelat se n'anà de morros a terra. L'home es va aixecar enfurismat pels camins de mal peatge on el feien rodar les ovelles més esgarriades de la seua ramada. "Com es diu el carall de poble on anem?", va preguntar mentre s'espolsava la sotana. El rector de la parròquia, que havia anat a rebre'l a l'entrada, va dir tot orgullós: "És Vilaplana, monsenyor. El millor poble de la vall de Peranera". El bisbe va sentenciar: "Mal pas ets i mal pas seràs. A partir d'aquest moment, el poble es dirà Malpàs". I d'aquí ve el nom del poble.”

IDENTITAT MÍTICA I LITERÀRIA

La construcció literària de clergues amb caràcter venjatiu reflecteix el recel i la resistència popular davant l’autoritat, molt presents en àmbits com el pirinenc on el clergat jugava un paper social central. Habitualment, aquests personatges es defineixen a partir d’un caràcter impulsiu, menyspreatiu i despietat. Trets distintius de l’abús de poder i els conflictes socials amb la jerarquia eclesiàstica a les comunitats rurals. És per això que la rondallística els descriu com a tipus que sovint abusen del seu estatus de privilegi per controlar la població, a la qual imposen càstigs exagerats. A diferència del religiós serè i moralment exemplar, l’arquetip colèric se sol deixar portar per la seva ira, sovint davant desafiaments o desobediències que considera un afrontament personal. D’aquí que la seva idea de justícia es basi en la venjança, més que no pas en la redempció. Per això, en molts casos, escarmenta durament aquells que l’ofenen amb malediccions, cosa que l’acosta al llindar demoníac.

H4_BISBE_COLERIC.jpgLa representació d’aquest model de conducta en la literatura popular servia per recordar de manera didàctica a les persones un model de comportament modelat en la prudència i la temprança, que són dues de les virtuts cardinals del cristianisme. L’exaltació i excés de vanitat que demostren aquesta mena de personatges recorda la fragilitat moral i la imperfecció humana, de la qual ningú n’està exempt, tampoc els servidors de Déu, als quals se'ls pressuposa una actitud irreprotxable.

INDRET MÀGIC: MALPÀS

MALPÀS (4).jpgAquest poble se situa a la dreta del barranc de Peranera a uns 1 000 m d’altitud. Formà un municipi independent fins al 1 968 en què fou agregat al Pont de Suert. L’antic terme comprenia, a més, els pobles, llogarets i despoblats d'Erillcastell, Erta, Peranera, Esperan, Raons, Casòs, Massivert, Montiberri, Castellàs i Gironella.

En aquesta vila cada 29 de juny, diada de Sant Pere, s’hi balla un tradicional ball de bastons, el qual és inclòs en el catàleg del Patrimoni festiu de Catalunya.

localizacion-gps.pngCom arribar-hi?

ruta.png Rutes a peu

camara.png El Bisbe Colèric: Juan Antonio Rozados
derechos-de-autor.png⁣ 'Caràcter llegendari': Guia dels indrets mítics i llegendaris de la Ribagorça Romànica. Autoria de PEP COLL i fotografies de JEP de MONER. Ed. Cossetània (2012).
Altres fonts bibliogràfiques: AMADES, Joan: Folklore de Catalunya. Rondallística. Ed. Selecta (1950); BELLMUNT, Joan: Fets, costums i llegendes. Alta Ribagorça. Ed. Pagès Editors (1990); COLL, Pep: Muntanyes Maleïdes. Ed. Empúries (1993); OBIOLS, Joan: El desert verd. Ed. Garsineu (2000)
derechos-de-autor.png⁣ 'Identitat mítica i indret màgic': Sebastià Pons
derechos-de-autor.png Imatges: 'Caràcter llegendari': Guillem Medina; 'Indret màgic': Jep de Moner
derechos-de-autor.png Ruta a peu 'Wikiloc'@Roger Gras