al contingut a la navegació Informació de contacte

Falles 2024 [festes del solstici d'estiu als Pirineus]

QUÈ SÓN LES FALLES, festes del solstici d'estiu als Pirineus?

Les falles dels Pirineus són una tradició ancestral que se celebra en diverses localitats dels Pirineus, tant a Catalunya com a Andorra, Aragó i Occitània. Aquesta festa, que va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2015, té lloc durant el solstici d'estiu, al voltant del 23 de juny, coincidint amb la nit de Sant Joan, però en alguns pobles s'allarguen aquestes celebracions fins a mitjan juliol.

IMG_20220624_145812-01.jpeg

Les falles i els altres rituals de foc per donar la benvinguda a la bonança de l'estiu als Pirineus, tenen un significat profundament arrelat en la cultura i la història de la serralada. Representen la unió entre l'home i la natura, la purificació i la protecció dels camps i les collites per a la temporada vinent. A més, són una mostra de l'esperit comunitari i la solidaritat entre els habitants dels pobles i les valls.

LES FALLES AL MUNICIPI DEL PONT DE SUERT

El nostre municipi conserva aquesta tradició amb una gran participació i arrelament. Al nostre terme es 'corren falles' a tres dels nostres pobles:

  • El Pont de Suert [Nit de Sant Joan, 23 de juny]
  • Casós [Nit de Sant Joan, 23 de juny]
  • Llesp [Festa Major; cap de setmana al voltant de Sant Jaume: 27 de juliol 2024]

PREPARATIUS I ORGANITZACIÓ

Els preparatius de les falles comencen setmanes abans de la nit en què es corren.

Els  i les "fallaires", que són els participants en la festa, preparen les fallesunes torxes grans, que es componen de quatre ascles de teia de fusta de pi tatxonades a l’extrem més gruixut d’un barró d’avellaner; el conjunt és refermat amb una lligada de filferro. Cada cop més populars les 'falles' fetes d'una sola peça, de la qual se'n rebaixa la part del mànec i se n'ascla la superior. Aquesta tipologia de falles s'anomena 'rantiner', perquè té molta 'rentina' (resina) al seu interior.

Uns quinze dies abans de la preparació de la celebració de les falles també té lloc la cerimònia de la plantada del faro, que consisteix a tallar un pi, plantar-lo en un punt destacat des d'on s'atalaia tot el terme i farcir-lo d'argelagues i brancatge, perquè en ser encès la nit de les falles faci una bona foguerada i marqui el punt i toc d'inici del descens.

Fotoram.io (22).jpg

EL DESCENS DE LES FALLES

Quan la nit és tancada (23h), els fallaires encenen les falles al faro. És un moment carregat de simbolisme, on el foc, element purificador, representa la renovació i la lluita contra els mals esperits. Amb les falles enceses, els i les fallaires inicien el descens per la muntanya, creant una serp lluminosa que serpenteja fins als pobles, mentre repiquen les campanes de les esglésies. Al Pont de Suert, per exemple, hi ha un element curiós que és que els i les fallaires porten cenyit a la cintura un esquellot de bestiar que fan dringar per augmentar l'alegria i l'enrenou.

Screenshot_20240603_201142_Instagram.jpg

Durant el costerut descens, que pot durar aproximadament una hora, els i les fallaires demostren la seva valentia i destresa, però també l'alè de comunitat i companyonia.

Un cop arriben als pobles, fallaires i falles arrenquen a córrer pels carrers de les viles entre aplaudiments i crits d'alegria per part dels vilatans i visitants. Les falles es llencen i formen una gran foguera, que es manté encesa durant bona part de la nit. La revetlla continua amb música i ball, enmig d'un càlid ambient festiu i de germanor.

A tots els pobles, quan el vespre fineix i abans del descens dels adults, té lloc la baixada de falles infantil, on la canalla participa plenament de la festa i n'aprèn el ritual per a quan siguin joves i adults. No us la perdeu, perquè és preciosa.

fallas llesp 002 (1).jpg

COM PUC ESTAR-NE INFORMAT AL MINUT?

Us convidem que ens seguiu les nostres xarxes socials institucionals i a les entitats que procuren el manteniment de la festa:

711ac06b-08e8-444b-ab87-47bc9c113cc2.png @fallespontdesuert

711ac06b-08e8-444b-ab87-47bc9c113cc2.png @cofellfm

711ac06b-08e8-444b-ab87-47bc9c113cc2.png @ajuntamentelpontdesuert

711ac06b-08e8-444b-ab87-47bc9c113cc2.png @visitelpontdesuert

HI HA ALTRES POBLES RIBAGORÇANS ON PUC GAUDIR DE LES FALLES?

Sí. Aquesta tradició és molt arrelada al nostre territori. Si no poguéssiu gaudir de les falles del municipi del Pont de Suert, teniu l'oportunitat de viure-les en altres localitats ribagorçanes, tant de l'Aragó com de Catalunya. Us en facilitem el calendari de la temporada:

SERVEIS TURÍSTICS [restaraució i allotjament]

Si ens visiteu durant aquesta temporada de falles us facilitem informació sobre els serveis turístics del municipi: