Aplecs i romiatges tradicionals
Els aplecs i romiatges tradicionals constitueixen manifestacions culturals profundament arrelades. Fonamentalment, es tracta de petits pelegrinatges votius que es realitzen cap a un lloc sagrat, com una ermita o pilaret de terme, que se solen trobar en un espai natural d'interès peculiar i idíl·lic.
Són esdeveniments de caràcter religiós i popular que han perdurat al llarg del temps, conservant les seves tradicions i rituals propis, com ara beneir el terme per afavorir la climatologia i les collites o donar la caritat als assistents amb dolços beneïts.
SANT MARC [Llesp, Gotarta, Igüerri, Irgo i Iran]
S'hi apleguen alguns dels pobles del terme de Llesp. Se celebra a l'ermita de Sant Salvador d'Irgo, que és distingida com a Bé Cultural d'Interès Nacional, el matí del diumenge més proper al 25 d'abril.
SANTA MARGARIDA [Malpàs, Erillcastell, Peranera i Castellars]
S'hi troben alguns dels pobles del terme de Malpàs. Se celebra a l'ermita de Santa Margarida de Peranera, situada en un indret natural molt atractiu i recòndit, al fons d'una encantadora vall. L'esglesiola romànica és l'única mostra de temple troglodític (encastat a la roca) de la comarca i és Bé Cultural d'Interès local. Té lloc el dissabte més pròxim al 2 de maig.
Se celebra el dia 6 de maig en un petit santuari en un coll d'un serrat als afores de la vila de Malpàs. Compta amb una gran devoció popular com bé canten els seus goigs: "Esta terra vos adora. Los de Malpàs amb professó, la prenyada vos implora, li donau consolació per varolas i dolor, lo gran remei des d'aquí. Aigua en l'esterelitat nos donau amb abundancia, curant a tothom trencat si amb gran perseverància vos visita i amb bon cor vos reclama en lo camí".
MARE DE DÉU DE LA MOLA [El Pont de Suert, Ventolà, Sirés, Buira, la Torre de Buira i Bonansa]
El darrer dissabte del mes de maig té lloc aquest romiatge, que és el més popular i multitudinari de la comarca. L'ermita de la Mare de Déu de la Mola se situa al cap d'un tossal amb unes magnífiques vistes sobre tot el terme. Aquest aplec és significatiu com a mostra d'identitat ribagorçana, perquè aplega gent dels pobles d'ambdues riberes (catalana i aragonesa), cosa que indica la unió cultural indestriable de la nostra comarca. Com a curiositat cal esmentar que els fidels introdueixen la mà en una petita mola de molí, considerada sagrada, que s'encasta a l'absis del temple, per veure si vindrà o no temps de sequera.
MARE DE DÉU DEL REMEI [El Pont de Suert i Castilló de Tor]
Aplega els vilatans de la contrada del Pla de Tor i el Pont de Suert el Dilluns de la Pasqua de la Pentecosta, a la tarda. Les ermites de l'aplec del Remei (antiga i nova) es troben en un lloc idíl·lic a la riba de la Noguera de Tor, creuada per un magnífic pont romànic, el qual és l'únic exemple que es conserva dempeus a tota la comarca.
SANTA ANNA [El Pont de Suert: Plaça del Mercadal i centre històric]
És un aplec peculiar, perquè té lloc dins de la mateixa vila. Es duu a terme a la capella de Ca de Blas, al Mercadal, el dia 26 de juliol a primera hora del matí. El veïnatge, en acabar l'ofici religiós, obsequia els assistents amb un tall de coca, un bri d'espígol i una estampa votiva.
SANT SALVADOR [Sarroqueta]
Té lloc el matí del dia 6 d'agost en una petita ermita encimbellada a la contrada de Sarreres, que marca la divisòria entre les valls de Boí i Barravés. Des d'aquest paratge es pot gaudir una panoràmica excepcional del terme.
SANT ROC [Viu de Llevata]
El dia 16 d'agost, dins dels actes de la festa major, hi ha aquest aplec al pilaret de Sant Roc, que es troba en el coll d'un serrat a l'esquena de la Faiada de Malpàs, que és un indret natural de gran interès.