al contingut a la navegació Informació de contacte

L'Església Nova declarada Bé Cultural Interès Nacional: monument històric

DIMECRES 14 FEBRER 2024

L’Església Nova de l’Assumpció del Pont de Suert és un dels pocs exemples a Catalunya de l’arquitectura contemporània de finals dels anys 50  del segle XX a Europa.

El Govern ha declarat el dia 13 de febrer de 2024 com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’Església Nova de l’Assumpció, del Pont de Suert (Alta Ribagorça)

El temple va ser construït entre els anys 1953 i 1955 i és una de les poques obres ubicades a Catalunya de l’enginyer de camins Canals i Ports, Eduardo Torroja Miret, en col·laboració amb l’arquitecte José Rodríguez Mijares, la pintora Marisa Röesset Velasco i l'escultor Jacinto Higueras Cátedra.

La seva construcció està vinculada als canvis demogràfics provocats per l’arribada de la indústria hidroelèctrica. La implantació d’ENHER (Empresa Nacional Hidroeléctrica-Ribargozana) als anys 40 va generar l’arribada de moltes persones al territori i la necessitat de construir nous barris, equipaments i edificis de serveis.

L’enginyer Eduardo Torroja aporta en aquest edifici tot el seu coneixement sobre les noves tècniques constructives d’elements de formigó laminars, pioners en aquells anys. La seva excepcionalitat radica en la simplicitat formal i plàstica del projecte, en consonància amb els principis estètics que s’estaven experimentant a Europa. Un dels pocs exemples a Catalunya d’arquitectura contemporània amb la utilització d’estructures laminars de rajola en combinació amb formigó armat.

L’edifici mostra una combinació de modernitat i respecte per la tradició, conjugada amb els antecedents històrics del territori de l’Alta Ribagorça, les esglésies romàniques. És per això que fa una construcció moderna a la coberta i alhora distribueix uns murs exteriors de pedra rústica que envolten la façana de l’església. Per tal de donar-li una forma com les del romànic i gòtic, folra la façana de pedra i afegeix una creu d’una gran simplicitat formal, pròpia del moviment obrer del moment.

Amb aquesta declaració també es delimita un entorn de protecció al voltant de l’església per tal de garantir la continuïtat dels seus valors en les millors condicions, de cara al futur.

Font: govern.cat

Fitxers adjunts